Remake Jedi Knight: Jedi Academy

Akádemia rytierov jedi ožíva! Zostroj si svoj prvý svetelný meč. Uč sa tajom rytierov jedi z holokronov poskladaných zakladateľmi rádu rytierov jedi. Vydaj sa spoločne so svojimi priateľmi a spojencami na cestu spravodlivosti, cti a mieru. Ochráň republiku a pomáhaj slabším.

Alebo aj nie…

Zažni svoj meč vo farbe krvi a vykroč do temnoty. Pretrhnite svoje reťaze a staň sa najsilnejším a najobávanejším sithom! Buď ikonou strachu proti zhýralej a skorumpovanej republike! Spriadaj plány na okraji galaktického pásu v kruhu mystikov, v hrobkách nesmrteľných majstrov, ktorí odhalili tajomstvá kozmu! Bojuj v epických bitkách o nadvládu a moc za podpory zúrivého vrčania svetelných mečov.

[democracy id=“1″]

Osobne nepatrím medzi fanúšikov remake či remaster verzií. Dávam prednosť originalite a novým projektom.

Existujú však tituly, ktoré ani po rokoch nemajú obstojného nasledovníka. Sú to tituly, ktoré považujem za dokonalé. A ak hra je svojimi mechanikami ešte dnes neprekonaná, tak môžeme oprávnene hovoriť o dobrom hernom dizajne.

Čas ale nezastavíme a technológia napreduje. A hry, hoc svojho času legendárne, dnes sú viac-menej neaktuálne. Technologicky zastaralé. A to je aj prípad hier Jedi Knight: Jedi Academy.

Celá séria Jedi Knight si zaslúži remake. Ide o skutočne podarenú sériu. Nepozerám sa na to len očami značky a Star Wars univerza. Hodnotím celkové dielo.

Príbeh

Jedi Academy končí clifhangrom. Mnoho hráčov dúfalo v pokračovanie. To sa bohužiaľ nestalo. Nie som si istý či je rozumné v príbehu pokračovať, ale rád by som ostal vo svete legiend. Canon ma značne sklamal. Čo si o tom myslíte vy?

[democracy id=“2″]

Multiplayer

Jedi Academy má zastaralý multiplayer systém, ktorý by sa mohlo podariť skvalitniť. Viac hráčov, lepšia aproximácia. To znamená presnejší výpočet zásahov a viac hráčov na jednej mape. Epické súboje a možnosť vkladania vlastných máp tak ako sme na to boli zvyknutí aj pri starej sérii.

Modifikácie a Community Hub

Základnou myšlienkou remake je zachovať čo najviac z pôvodnej myšlienky Jedi Academy. K tomu nepochybne patrí možnosť pridávania vlastných modifikácií. Súčasť, ktorú by sme radi zachovali. Tvorcovia doplňujúceho obsahu budú mať možnosť prispievať do komunity a spolupracovať na vývoji hry.

Open Source

Nie je tajomstvom, že sme fanúšikmi Open Source myšlienky. Je preto dosť možné, že hra bude uverejnená ako Open Source. Aby sme však mohli hru uverejniť open source, budeme musieť vymyslieť aj udržateľnosť projektu.

Preto navrhujem nasledovné možnosti:

  1. Marketplace (Trh) s rozšíreniami od autorov a províziou z predaja (môžu byť aj free)
  2. Odkúpenie jednotlivých kódov a unkcionality komunitou
  3. Crowdfunding IndieGoGo a Kickstarter
  4. Financovanie formou Patreonu
  5. Kontinuálne financovanie vývojárov mesačným príspevkom (subscription)
  6. Dobrovoľný príspevok

Napríklad sa mi páči model odkupovania kódov a jednotlivej funkcionality. Povedzme, že užívatelia hlasujú za funkcionalitu, ktorú by v hre chceli vidieť. Potom zafinancujú časť vývoja a následne po vydaní ďalší hráči budú financovať odkúpenie tejto časti aby sa stala open source a bezplatná pre všetkých užívateľov.

Ide o transparentné financovanie projektu, kde každý môže vidieť ako sa nakladá s financiami a kam vývoj projektu smeruje. Viac o tejto myšlienke budem písať v inom článku.

[democracy id=“3″]

Bojový systém a herné mechaniky

Bojový systém má dobrý základ. Nie je dokonalý, ale rád ho označujem za vzor pre hry, ktoré sa snažia vytvoriť autentický zážitok šermu. Jedi Academy to zvládlo veľmi dobre. Rád by som poznal názory hráčov, ale taktiež verím, že pár menších zmien by mohlo projektu prospieť.

Predovšetkým obrana. Tá bola pre mňa vždy záhada. Niečo, čo by si zaslúžilo prepracovať a objasniť. Nechcem náhodne generovaný výsledok. Hráč by mal mať možnosť útok blokovať. To samozrejme stojí silu. Ak sa sila vyčerpá, hráč stráca schopnosť odrážať strely alebo vykrývať súperové útoky. Podobný mechanizmus môžeme nájsť v Battle Movies 2 a čiastočne aj v Battlefront 2.

Aj rytieri jedi a sithovia musia bojovať obozretne a s rozvahou. Sú síce najsilnejšími bojovníkmi, ale len s podporou svojich spolubojovníkov. V legendách sa objavujú špecializácie, ktoré menia poslanie postavy. Napríklad jedi zameraní na meditáciu a podporu spolubojovníkov. Liečiteľov a samozrejme aj samotných bojovníkov – rytierov – šermiarov. Na zváženie.

[democracy id=“5″]

Co-Op kampaň

Som fanúšik Co-Op hry a myslím si že kampaň pre 2-4 hráčov je niečo, čo by množstvo fanúšikov Star Wars uv´ítalo. Alebo sa mýlim? Nech rozhodnú hráči!

[democracy id=“4″]

Právne obmedzenia

Ako hlavnú výzvu vnímam právne a patentové oprávnenie súvisiace so značkou Star Wars. Nie je to však neriešiteľný problém. Spoločnosť Aspyr nedávno obdržala práva a licenciu na využívanie značky Jedi Knight a priniesla port na PS4 konzolu.

Preto verím, že je možné vzkriesiť Jedi Knight v kvalite, ktorú si zaslúži. Predovšetkým za podpory komunity a ochotných vývojárov.

Vaše doplňujúce postrehy a nápady píšte do komentárov nižšie alebo priamo na našom diskusnom fóre: https://forum.triglaw.sk/d/6-jedi-academy-remake

Prípadne navštívte náš Discord kanál o Jedi Academy Remake


Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *